Smiltsērkšķis
Lielisko
īpašību dēļ smiltsērkšķis pazīstams dažādās jomās. Īpašs ir
jau tā dekoratīvais izskats. Smiltsērkšķis ir arī savdabīga
pārtikas piedeva, lielisks dziedniecības augs un stabils
pamats nākotnes turībai.
Smiltsērkšķi ir
krūmauga augļi ar skābenu garšu. Smiltsērkšķis ir viens no
retajiem augiem, kura produkti – lapas un ogas, satur
praktiski visus dabā esošos vitamīnus.
Latvijā sastopamais parastais jeb
pabērzu smiltsērkšķis pieder eleaganu dzimtai. Literatūrā
pazīstams arī tā nosaukums Sibīrijas ananāss, kas, no vienas
puses, norāda uz dabisko izplatības teritoriju, bet, no
otras, uz augļu krāsu un sulīgumu.
Sensenos
laikos, kad cilvēki vēl tikai iepazina smiltsērkšķa
īpašības, to uzskatīja ne tik daudz par ēdienu, kā par
lielisku medicīnas līdzekli.
Dakteris smiltsērkšķis
Āzijas medicīnā
smiltsērkšķa dziednieciskās īpašības augstu vērtēja gan
Ķīnas un Tibetas, gan arī Antīkās Grieķijas medicīnā.
Pagājušo laiku dziednieki smiltsērkšķi galvenokārt izmantoja
dažādu ādas slimību, aknu vainu un gremošanas trakta slimību
ārstēšanai. Mazliet vēlāk atklāja arī smiltsērkšķu eļļas
sāpes remdinošo un dziedniecisko iedarbību iekaisumu
gadījumos.
Svarīgas
bioloģiski aktīvas vielas smiltsērkšķos veido unikālu
kompozīciju, kuras spējas visas pat neapzināmies.
Smiltsērkšķa
augļu antioksidantu daudzums ir veicinājis to izmantošanu
audzēju profilaksē, savukārt pretiekaisuma ietekme ir
pavērusi smiltsērkšķim ceļu uz ādas un gļotādas ārstēšanas
līdzekļiem.
Smiltsērkšķi
lieto sirds un asinsvadu, elpošanas orgānu, auss, kakla,
deguna, zobu, smaganu, acu, kuņģa, zarnu, aizkuņģa
dziedzera, aknu, nieru, dzimumorgānu, locītavu, ādas,
endokrīno dziedzeru saslimšanās un darbības traucējumos.
Smiltsērkšķu sula un eļļa netieši palīdz pie visām
infekcijas slimībām, jo paaugstina imunitāti.
Vitamīnu krātuve
No vitamīnu
viedokļa, šī stāsta galvenā varoņa augļiem ir veseli trīs
trumpji.
* Pirmkārt,
smiltsērkšķī ir taukos un ūdenī šķīstoši vitamīni, ievērības
cienīgā daudzumā – vairāk nekā desmit vitamīnu.
* Otrkārt,
vairāki vitamīni sastopami pat ļoti lielā daudzumā.
* Treškārt,
smiltsērkšķī vitamīni saglabājas visai labi, un auglī ir
piemērota vide gan ūdenī, gan taukos šķīstošo vitamīnu
uzņemšanai. Tātad regulāra augļu ēšana mērenā daudzumā
palīdz būtiski papildināt organisma vitamīnu krājumus.
No
taukos šķīstošajiem savienojumiem smiltsērkšķa
augļos bagātīgi pārstāvēts A, E un K vitamīns, tāpat
atrodami daudzi dažādi karotenoīdi. Par pēdējo klātbūtni var
pārliecināties katrs, kurš plūc smiltsērkšķa augļus vai
bauda tā produktus, jo tiem visiem raksturīgs tumši dzeltens
vai oranžs tonis. Karotenoīdu ir tik daudz un to krāsas
noturība tik laba, ka tos atdala un izmanto pārtikas
krāsvielu izgatavošanai. Tieši karotenoīdu daudzums ir
pamatā vienai no pazīstamākajām augļu dziednieciskajām
ietekmēm – šūnu dalīšanās veicināšanai un ievainojumu
dzīšanas paātrināšanai.
No
ūdenī šķīstošajiem vitamīniem Sibīrijas
ananāsa augļos ļoti lielā vairumā ir askorbīnskābe jeb C
vitamīns. Tā daudzums arī dod savu ieguldījumu skābās garšas
buķetes veidošanā. Vienlaikus jārēķinās, ka C vitamīna
saturs ir pat ļoti mainīgs lielums un atkarīgs no šķirnes,
augšanas perioda klimatiskajiem apstākļiem, augļu gatavības
pakāpes, novākšanas laika un uzglabāšanas apstākļiem. No
citiem ūdenī šķīstošajiem vitamīniem vajadzētu minēt
vairākus B grupas vitamīnus (galvenokārt tiamīnu,
riboflavīnu un folskābi). Ūdenī šķīstošie B vitamīni (B1, B2
, B3, B6, B8, B9) ir ļoti svarīgi dažādos vielmaiņas
procesos.
Vērts iegaumēt, ka, augļiem pārgatavojoties, to vitamīnu
skaits samazinās.
Mikroelementu
sastāvs ļauj apgalvot, ka smiltsērkšķis bagātīgi satur gan
ūdenī, gan taukos šķīstošos antioksidantus, kas sekmīgi
samazina brīvo radikāļu izraisītos organisma bojājumus. Un
patiešām, jau gadu desmitiem smiltsērkšķa preparātus iesaka
lietot pārmērīgas starojuma devas, arī staru terapiju,
saņēmušu cilvēku veselības stāvokļa uzlabošanai. Novērots,
ka smiltsērkšķis pazemina antibiotiku, rentgena un dažādu
stresa faktoru radītās sekas. Pazeminās “stresa slieksnis” –
t.i. vairs neuztrauc sīkumi, “kreņķi nepāraug traģēdijās”.
PP vitamīni
regulē vairāk kā 100 veidu fermentu darbību un stabilizē C
vitamīna noturību produktos.Pektīni spēj piesaistīt un
izvadīt no organisma smagos metālus, kaitīgās vielas, kuras
rodas nepareizā vielu maiņā, tāpēc dzērieni no sīrupa, sulas
mazina saindēšanos ar sliktu alkoholu (t.i. mazāks “svētku”
efekts – paģiras).
Augļos ir arī
vērā ņemams daudzums dažādu bioflavonoīdu.
Kā
augļus lietot un saglabāt?
Pati
vienkāršākā iespēja, protams, ir nobriedušu augļu vākšana un
tūlītēja apēšana mērenā daudzumā. Piemēram, Sibīrijā svaigos
augļus ēd pie piena un gaļas ēdieniem, Skandināvijā no
augļiem pagatavotus biezeņus pasniedz pie zivju ēdieniem,
savukārt Vācijā skaistie augļi atraduši cienīgu vietu līdzās
fazāna cepetim.
Tomēr visiem
cilvēkiem šie skaistie, ar bioloģiski aktīviem savienojumiem
bagātie augļi nav piemēroti.
No smiltsērkšķa
augļu lietošanas vajadzētu atturēties cilvēkiem, kam ir
paaugstināts kuņģa skābums, kuņģa vai divpadsmitpirkstu
zarnas čūla, kuņģa vārtnieka (slēdzēj muskuļa) darbības
traucējumi vai pār jutība pret augļiem.
Tomēr daži no
šiem cilvēkiem drīkst lietot smiltsērkšķu eļļu. Jārēķinās
gan ar to, ka bagātīgais bioloģiski aktīvo savienojumu
skaits nosaka augļu lietošanai arī ierobežojumus, jo uz
smiltsērkšķi neattiecas likums – jo vairāk, jo labāk
veselībai!
Visvienkāršāk augļus uzglabāt sasaldējot.
Drīkst lasīt
arī sala skartas ogas no zariem, taču tad jārēķinās, ka
augļiem jābūt pilnīgi veseliem, savukārt sasalušās ogas vai
nu tūlīt jāpatērē vai jāievieto saldētavā. Saldētavā
smiltsērkšķu augļus drīkst glabāt gan veselus, gan saberztus
ar cukuru vai bez tā.
Pie mums samērā
maz, bet citur visai pazīstama smiltsērkšķu augļu
sagatavošana uzglabāšanai ir kaltēšana. Nav vērts aizmirst
arī tradicionālās metodes, jo no sulīgajiem augļiem var
gatavot ievārījumu, sulu, biezeni, sīrupu, vīnu un pat
etiķi, tos var arī marinēt.
Avots
|